Свят

САЩ нанесоха удари по инфраструктура на хутите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Армията на Съединените щати е нанесла удари по противокорабни и наземни крилати ракети на хутите в Йемен. Това съобщи Централното командване във Вашингтон. Тези удари идват ден след съвместната операция на Съединените щати и Великобритания, при която бяха поразени 36 различни цели на хутите на 13 различни места в Йемен. От своя страна говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че това не са били последните американски нападения. 

Това, което бих казал, е, че това, което видяхте, беше само първият кръг. Ще има допълнителни ответни действия, предприети от администрацията срещу Корпуса на революционната гвардия на Иран и тези групи, които те подкрепят.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност:

По-рано стана ясно, че държавният секретар на Съединените щати Блинкен ще посети Саудитска Арабия, Египет, Катар и Израел през следващите дни. Той ще се съсредоточи върху напредъка на преговорите за връщане на заложниците, взети от Израел от Хамас в замяна на временно прекратяване на огъня в Газа. Той също така ще положи усилия за постигане на сделка между Саудитска Арабия и Израел за нормализиране на връзките. Междувременно Израел продължава с бомбардировките и сухопътните си операции в Газа. От своя страна министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че "натискът върху Хамас дава резултат" и че войнстващата групировка е "в много трудна ситуация".

Искам да изпратя ясно послание. Всяка атака на военновъздушните сили в ивицата Газа ни придвижва както към постигане на целта, така и към връщане на отвлечените. Натискът върху Хамас дава резултат и сега те са в много трудна ситуация.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Относно северната граница на Израел и напрежението с Хизбула, Галант добави, че колкото повече Израел задълбочава своите "оперативни постижения", толкова по-вероятно е страната да не започва война.