Свят

Заради операцията в Рафа: Последиците за региона могат да са катастрофални

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сухопътна операция на Израел в Южна Газа би била "катастрофална", предупреждават от "Лекари без граници". Организацията подчертава, че в палестинския анклав няма безопасно място, след като премиерът Бенямин Нетаняху нареди на армията да евакуира Рафа, за да продължи офанзивата си. 

За "катастрофални последици" алармира и върховният представител на ЕС по външните работи -  Жозеп Борел. Допуска се, че в Рафа в момента живеят около 1,3 млн. палестинци, включително бежанци от северните части на Газа. 

 

Какво ни остава? Къде да отидем? Казах на съпруга ми, че оставам тук и ще умра тук. Няма да напусна, къде да отида?

Джихан ал-Хаваджри, разселена от Северна Газа

В своя публикация от "Би Би Си" съобщават, че заради затруднения достъп до хуманитарна помощ - някои жители произвеждат брашно от храна за животни, за да оцелеят. Други копаят дупки в земята в търсене на вода. 

 

Няма да тръгна на юг към Египет, каквото и да се случи, защото той не може да замести моята родина. Не сме готови да приемем да тръгнем към СинАй. Ако това се случи, ще се върнем в домовете си, независимо какво ще ни коства.

Еяд Калиуб, разселен от Бейт Ханун

Междувременно операциите в Хан Юнис продължават. А докато в Ливан лидерът на "Хизбула" разговаря с външния министър на Иран, председателят на израелския парламент отмени среща с генералния секретар на ООН заради призивите му за хуманитарно примирие в Газа.