Свят

Хиляди израелци поискаха незабавното освобождаване на заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Няколко хиляди души излязоха на протести в Израел с искане за освобождаване на държаните в ивицата Газа от ислямистката групировка Хамас заложници. Някои от демонстрантите отново поискаха оставката на правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Министър-председателят бе обвинен, че саботира преговорите с Хамас, осъществявани с международно посредничество.

 

Държавата Израел загуби своя суверенитет в момента, в който позволи на Хамас да ни нападне на 7 октомври 2023 г и последващите действия. Питам: може ли държавата Израел да бъде суверенна? Разбира се, че не. Единственото, което ще върне суверенитета на страната ни е спиране на войната и връщането на всички отвлечени.

Дани Елгарт – брат на отвлечения Ицхак Елгарт

Най-голямата трагедия се случи на 7 октомври, когато бяха отвлечени стотици хора. Но случващото се сега е много по-лошо. Отношението на правителството към всички нас и невинните отвлечени граждани, които все още са в Газа. Те трябва да основен приоритет на правителството.

Идит Охел – майка на отвлечен израелец

Стотици протестиращи в Тел Авив блокираха движението по някои от главните пътни артерии в града, като най-малко седем демонстранти са били арестувани.

Бойци на радикалната палестинска групировка Хамас осъществиха изненадващо нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година. Според израелски данни ислямистите са убили 1200 души, повече от които цивилни, и са отвели в плен в ивицата Газа около 250 души. По време на сключеното примирие част от заложниците бяха освободени.

По информация на Израел в Газа са останали 136 души в плен на Хамас, като за 30 се предполага, че са мъртви