Свят

Ситуацията в Газа: Как живеят палестинците в северния бежански лагер Джабалия?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Разрушенията в бежанския лагер Джабалия, разположен в северните части на Газа, принудиха десетки семейства да се насочат към обществените сгради в търсене на убежище. Домовете им са необитаеми от месеци, затова някои от тях живеят в училища. Дори такива, които са пострадали от атаките в палестинския анклав.

Домовете ни бяха бомбардирани. Заварихме ги разрушени. Целият блок беше съборен. Дойдохме в училището тук и установихме, че и то е бомбардирано. Опитахме се да си намерим място там, но нямаше. Опънахме палатка и се настанихме в нея. Във всяка има поне 15 души.

Ум Сухаиб, разселена

Според ООН най-малко 80% от хората в Газа са били разселени от началото на войната между Израел и Хамас. Данните на хуманитарната организация сочат, че жертвите на конфликта са предимно жени и деца. Властите в анклава твърдят, че близо половината от обявените жертви са от подрастващото население.

В северните части на ивицата хората казват, че копаят дупки в земята в търсене на вода и произвеждат брашно от храна за животни, за да оцелеят.

Хората в Газа искат подкрепа. Искат брашно, храна и вода. Справедливо ли е да ядем царевица и ечемик? Те се използват за хранене на животни и пак няма достатъчно.

Ум Мусаб ал-Заниин, разселена

Междувременно продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, взети от Хамас, след атаката на 7 октомври. За дискусиите в Кайро тази седмица пристигнаха шефовете на разузнаването на САЩ и Израел, както и премиерът на Катар. Предполага се, че в Газа има още над 100 души в плен. Близо 1200 са загиналите от израелска страна.