Добро Утро, Европа

Министрите на енергетиката на ЕС обсъждат пакет от мерки за намаляване потреблението на газ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Извънредна среща на енергийните министри на Евросъюза в Брюксел обсъжда инициативите, представени от Еврокомисията за намаляване на потреблението на газ в страните членки. Те ще се информират взаимно за настоящата ситуация със сигурността на енергийните доставки в държави от Общността.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий, визирайки възможността за пълното спиране на доставките на руски газ.

Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.

Този процент представлява общо 45 милиарда кубически метра газ. Целта е най-късно до 2027 г. ЕС да е независим от вноса на руски газ.

Сигурността на енергийните доставки в ЕС е изложена на допълнителен риск от влошаване след руската агресия в Украйна.

На фона на тези опасения на 20 юли ЕК представи пакета "Пестене на газ за безопасна зима". Пакетът включва предложение за регламент за намаляване на търсенето на газ и европейски план за намаляване на потреблението на газ с 15% .

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар. Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК

Коментарите идват на фона на критиките, изразени от Испания и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана "несъстоятелен" и каза, че потреблението на газ е "абсолютна необходимост".

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.

Българската страна изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и обединяване на усилията за постигане на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз, като в представения на 20 юли 2022 г. пакет на ЕК "Спестяване на газ за подсигуряване на зимата", съобщават от енергийното министрество.