Цвят

Изкуството като спасение: Украинска артистка създава карнавални маски във Венеция

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Венеция отново посрещна стотици хиляди туристи за годишния си карнавал, по време на който цветните маски завладяват улиците. Събитието в италианския град привлича и творците, сред които е Марина от Украйна. Тя се мести от Киев във Венеция след началото на руската инвазия. На 24 февруари 2022 г. довършва последните маски за карнавала, когато чува първите експлозии.

Първоначално планира да стане част от доброволчески отряд и да се бори за страната си, но после решава да замине заради възрастната си майка към единствения град извън Украйна, в който се чувства като у дома - Венеция.

Когато пристигнах, първото, което опитах да получа от дома си, не бяха дрехите, а маските и материалите за тях. Това е достатъчно, за да разберете какво означава за мен правенето на маски. Можем да кажем, че ме съхраниха психически, защото ми дадоха възможност да правя нещо с ръцете си и да не се затварям в мислите си.

Марина Лапа, украинска артистка

От близо две години италианският град е мястото, където създава и показва цветните си маски, направени изцяло на ръка. Любовта си към карнавала Марина открива много преди началото на войната в родната ѝ страна.

„За първи път дойдох в Италия пред 90-те години на миналия век, чрез проекта "Децата на Чернобил. Бях на 13. Пристигнахме във Венеция и видях красивите маски в магазините. Отнесох това преживяване със себе си в Киев. Направих първата маска в училище, но после ми я откраднаха. Това ме мотивира да направя още една, после още една и още една. Сега вече са няколко хиляди“, разказва Марина.

Създаването на повечето маски обичайно отнема по 2-3 дни, но за тези с повече детайли понякога е необходима и една седмица. Мечтата на Марина е да има собствена работилница и малка галерия, където да показва своите творения.