Европа

Украинка организира поетични вечери в Берлин

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Неделя вечер в галерията ARTdespite в Берлин. Около десетина украинци се срещат всяка седмица, за да споделят поезия помежду си и за час и половина да забравят за живота си на бежанци в чужда страна.

Събитието се организира от Надя Теленчук. Тя украинска поетеса, която се е преместила в Германия преди избухването на войната. По време на конфликт една нация, разбира се, се нуждае от оръжия, куршуми и провизии. Но културата, според Теленчук, се използва и за сплотяване на хората, за да защитят страната. 

 

Важно е да пазиш словото и културата в сърцето си. Важно е да се поддържа езикът жив, защото и езикът, културата, и литературата са един от основните стълбове, които определят нацията.

Надя Теленчук, украинска поетеса, живееща в Берлин

 

Теленчук израства в малко село близо до град Херсон в Южна Украйна. Тя напуска селото, за да учи и работи, но често посещава дома си. Но фермата, която се е предавала на поколенията от нейното семейство, е почти изчезнала. Животните са умрели, а земеделската земя е минирана. Фермата и и град Херсон бяха окупирани в началото на войната. Месец и половина след началото семейството ѝ успява да се промъкне през фронтовата линия към контролираната от Украйна територия. Родителите ѝ сега живеят в Германия. 

"Мисля, че сега, когато са минали почти две години, съм се справила с емоцията. Приех болката и приех съдбата, която беше отредена на толкова много украинци, а също и на моето семейство", допълва Надя.

За да се справи със загубата, тя пише и изпълнява поезия. Писателката насърчава и другите украинци в Берлин да правят същото. Около един милион бежанци живеят в Германия, като около 100 000 от тях са в столицата Берлин. От началото на инвазията само Полша е приела повече украинци.