Свят

Хиляди украинци от окупираните територии търсят спасение в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди хора са се завърнали в Украйна от територии, държани от Русия през неофициален пропускателен пункт между двете страни. Тези, които избират този маршрут, преминават през щателни претърсвания и от двете страни и се придвижват пеша по двукилометров коридор по фронтовата линия на боевете. Тази земя, която украинците наричат "сивата зона" се намира между Белгородска област в Русия и Украинска област суми. 

Пътуването, разбира се, беше трудно. Беше много трудно за сина ми. Постоянно сядаше, докато вървеше. Никога преди не бе вървял толкова дълго.

Лидия Мартовицка, жител на Луганска област

Катерина Арисой е директор на неправителствената организация Плуритон, която ръководи приют с доброволен персонал в контролираната от Украйна страна на коридора. Повече от 15 500 души са преминали през приюта, откакто той е открит през март.

Имам същата болка като тези хора. Разбирам ги много, много добре, защото и аз съм имам същия проблем. Загубих всичко, защото родният ми град е Бахмут и знам как се чувства човек, когато загубиш дома си и живота си. Губиш всякаква увереност какво да правиш, как да живееш. Познавам чувствата на тези хора и знам как да говоря с тях. Знам от какво се нуждаят.

Катерина Арисой, директор на неправителствената организация Плуритон

При постоянно падащи температури средно 80-120 души се връщат всеки ден. Арисой допълва, че за някои от бягащите коридорът е част от много по-дълъг и обиколен маршрут. Такъв е случаят със 73-годишната Халина Сидорова.

Мама почина на 9-ти миналия месец. Казах й: Мамо, когато ти умреш, ще остана тук девет дни, ще дойда да се сбогувам с теб на гроба ти и след това ще се върна у дома.

Халина Сидорова, жител на Запорожка област

Цивилните в окупираните територии са изправени пред задържане по незначителни причини, като например говорене на украински или поради фактори извън техния контрол, като например младост. Хиляди са държани без обвинения в руски затвори и в районите на окупираните територии. Украинското правителство изчислява броя на задържаните цивилни на около 10 000.