Свят

Украйна, Полша и СЗО се борят срещу нарастващия брой случаи на туберкулоза сред бежанците

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украйна и Полша работят със Световната здравна организация за ограничаване на нарастващия брой случаи на туберкулоза сред бежанците, избягали от руската инвазия в страната им. Преди войната Украйна е била на второ място в Европа по честота на инфекциозното белодробно заболяване и здравната ѝ система е прилагала строг подход към лечението му. В Полша процентът на заболелите е много по-нисък и лекарите трябва да се адаптират. 

Преди това в Полша мултирезистентната туберкулоза не беше голям проблем. Избухването на войната промени това, сега има повече от 100 случая, което е около три пъти повече в сравнение с преди.

Стефан Весоловски, генерален директор на Института по туберкулоза и белодробни болести

От 2015 г. насам СЗО превърна борбата с глобалната епидемия от туберкулоза в свой приоритет, Сега тя работи в тясно сътрудничество с полските власти.

Когато хората бягат от войната в Украйна, имаше нужда да се гарантира достъп до непрекъснато лечение за туберкулоза и да се осигури бърза диагностика на новите случаи на туберкулоза. Полските здравни власти действаха много бързо, за да отговорят на това предизвикателство. СЗО Европа работи рамо до рамо с полските здравни власти и полските здравни институции.

СОТ д-р Нино Бердзули, специален пратеник на СЗО за спешна реакция в Украйна

В началото на руската инвазия в Украйна, около 4 милиона души избягаха през границата в Полша, предимно жени, деца и възрастни мъже. Около един милион бежанци остават там. СЗО, полските и украинските власти работят, за да предотвратят добавянето на туберкулоза към многобройните предизвикателства, пред които са изправени.