Култура

Темата на 60-тото Венецианско биенале е "Чужденци навсякъде"

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

60-тото юбилейно издание на Венецианското биенале е на тема "Чужденци навсякъде". Тя е вдъхновена от серия произведения на колектива на Клер Фонтен - неонови скулптури в различни цветове, изписани с думите "чужденци навсякъде". България ще взе участие с проекта "Съседите", отличен сред 17 други от 7-членно жури.

Направи впечатление със своята много задълбочена, теоретична, житейска, визуална, презентационна планировка. Силните презентации и предишни реализации на темата ни увериха в неговата конвертируемост в международен план.

Проф. Венелин Шурелов, художник, председател на журито

Проектът разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. „Съседите“ е изследване на историята на репресиите и спомените за политическото насилие от комунистическото минало, обясни кураторът Васил Владимиров.

Едно задълбочено изследване на умишлено премълчаните последици от историята на политическите репресии, които се случват по време на българския комунизъм. В основата на тази инсталация са реконструираните домове, оцелели от политическото насилие. Това, което отличава "Съседите", е поканата зрителите да не са просто пасивни наблюдатели, а да обитаят тези пространства и предлага една уникална възможност да станат свидетели на преживяванията на онези, които са обявени за чужденци в собствената си държава.

Васил Владимиров- куратор и координатор на програмата на КО-ОП, основател и директор на FIG

Инсталацията се състои от три стаи. Първата е всекидневна, в която се прожектират картини от лагерите в Ловеч и Белене. Втората е за хора, които не са готови да говорят. Третата стая е кухня с мебели в бяло, без говор. Тя е за хората, които не са имали възможност да говорят – починали или нямащи спомени, разказват още авторите- Красимира Буцева, Д-р Лилия Топузова и Джулиан Шехирян.

Когато работим с архив, който е умишлено унищожен, когато ние сме пред мълчанието, тогава ние трябва да намерим други средства мълчанието и болката да бъде изразена. Затова аз много се радвам, че всички заедно ще можем да направим това във Венеция.

Д-р Лилия Топузова - филмов режисьор, писател, историк

И допълват, че целта на проекта е да се създаде пространство, в което човек може да влиза и да преживее архива чрез предмети и чрез сетивата. Павилионът на България тази година ще бъде в експозиционното пространство зала „Тициан“ , близо до Моста на Академията.