Култура

Българският щанд на архитектурното биенале с фокус върху обезлюдяването

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България ще има свой павилион след 15-годишно прекъсване на Венецианското архитектурно биенале, което се открива на 20 май. Арх. Божидара Вълкова е един от авторите на проекта, с който се представя страната ни.

Нашият павилион няма за цел да показва България и снимките, които сме избрали не са с цел показване на настоящето в България. Избрахме ги, защото те много добре визуално подкрепят въпросите, които искаме да повдигнем“, каза арх. Вълкова пред Euronews Bulgaria.

Темата на биеналето е лаборатория на бъдещето. Кураторът е архитект от Африка, където населението нараства много бързо, което създава проблеми в архитектурата и градоустройството. Погледнахме към България и видяхме, че проблемите са обратни – на обезлюдяване на малки населени места. Ние обръщаме внимание към нещо, за което трябва да се говори в България. Тези прекрасни сгради стоят празни без да имаме някакъв план за в бъдеще какво ще правим с тях и самите малки населени места. Нашата цел е да отворим дебата по тази тема.

Някои хора вече са открили светлината в тези сгради и места, намирайки убежище от големите градове.

Павилионите в биеналето нямат за цел да представят държавата, а по-скоро критично да подходят към зададената тема. Темата, която повдигаме е актуална не само за нас и ще има интерес от посетителите.

Вижте цялото интервю във видеото.