Свят

Избори в Индонезия: Третата по големина демокрация в света избира президент и парламент

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Третата по големина демокрация в света - Индонезия, отваря избирателните си секции за близо 205 милиона гласоподаватели на изборите за парламент и президент.

Десетки хиляди кандидати се борят за около 20 000 места на национално и провинциално ниво. Около 10 000 претенденти от 18 политически партии се борят само за 580-местния парламент в столицата Джакарта.

Продължаващият растеж на икономиката, контролирането на инфлацията и създаването на работни места са едни от най-належащите въпроси според избирателите.

Виктория Милко, репортер на Associated Press

От политическите партии се изисква да имат най-малко една жена на всеки три позиции в листите си. Партиите се нуждаят от поне 4% от гласовете в цялата страна, за да получат представителство в националния парламент.

Президентският вот ще определи кой ще наследи президента Джоко Видодо, който изпълнява своя втори и последен мандат.

Социологическите проучвания прогнозират, че министърът на отбраната Суби Анто вероятно ще спечели първия тур. Но дали ще съберат достатъчно гласове, за да спечели категорично изборите или ще участва в балотаж, все още не е ясно, тъй като кандидатите трябва да си осигурят над 50% от гласовете, за да спечелят.

Виктория Милко, репортер на Associated Press

За да номинира кандидат за президент, дадена политическа сила трябва да контролира най-малко 20% от местата в националния парламент.

Официалният процес на преброяване на гласовете е дълъг и трудоемък и може да отнеме до 35 дни, максималното време, регламентирано от Избирателния закон.