Свят

Младежи създадоха група за събиране на отпадъците в езеро в Индонезия

От Euronews България Euronews България

Деца и тийнейджъри събират отпадъци в езеро в град Богор в Индонезия. Преди десетилетие екипът от около 20-ина души обаче се е състоял само от един човек - Гири Махара. Само на 16 години той решава да започне да почиства езерото.

“Харесваше ми да чистя сам. За мен това е един вид катарзис. Освежаващо е. От време на време деца, които си играеха край езерото, ме забелязваха и ме питаха дали могат да се присъединят. Не исках да пропусна възможността да ги науча, че това е нещо хубаво и нещо, което трябва да опитат да превърнат в свой навик”, казва Гири Махара, природозащитник.

Млади хора като Махара са в челните редици на подобни движенията за защита на околната среда. През последните няколко години те често създават инициативи като училищни стачки, протести и преговори за изменението на климата. 

Групата от доброволци на Махара в Индонезия бе сформирана миналата година. Те използват каяци, за да се придвижват през езерото, събират боклука и го разделят за рециклиране. 

“Не се опитваме просто да изчистим. Нашата цел е да се противопоставим на този вид поведение, който причинява замърсяване на околната среда. Изхвърлянето на отпадъци в природата е един навик, който се повтаря. Той е вграден в обществото. Някои биха го определели дори като вид култура. Единственият начин да се опълчим на тази култура е чрез разработването на контракултура за почистване на тези места”, допълва Махара.

Според Министерството на околната среда в Индонезия страната е произвела повече от 35 милиона тона отпадъци през последната година. Боклукът по пътища, във водите и в природна среда е често срещана гледка. 

Групата на Махара обаче се надява почистването на езерото да вдъхнови още хора да се включат в каузата им в бъдеще.