Политика

Проф. Пламен Киров: При третия мандат времето се забързва

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„В мотивите на Решение номер 20 на Конституционния съд от 1992 година се казва, че при третия опит за формиране на правителство времето се забързва. При първия и при втория опит това са по 7 дни – общо 14. Би трябвало всяка парламентарна група, която очаква третия проучвателен мандат да дойде при нея, все пак да е наясно какви действия ще предприеме. Тя би трябвало да използва това време да направи необходимите консултации и да вземе своите решения. И в крайна сметка да действа.“ Това каза в ефира на Euronews PrimeTime конституционалистът проф. Пламен Киров относно времето, в което „БСП за България“ ще задържи третия мандат.

„Какво казва Конституцията е нещо съвсем различно от това, което казва левицата. Левицата може да направи каквото пожелае, вариантите са повече от два. Но във всички случаи, това, което направи, би следвало да се впише в изискванията на чл. 99 от Конституцията. Те трябва или да отидат при президента и да върнат мандата като неизпълнен, или трябва да предложат състав на правителство. Като биха могли да посочат и само кандидат за министър-председател, след което да се опитат да формират правителство чрез този кандидат за министър-председател“, обясни проф. Киров.

Те могат, според своите разбирания, да задържат мандата и до 15 септември, но всъщност не това е смисъла на конституционния текст, смята експертът по конституционно право.

Има конституционна логика, конституционен дух и конституционни принципи, които не би следвало да бъдат нарушавани. Друг е въпроса кой как чете Конституцията и как я съобразява и адаптира със своите конкретни политически интереси. Както е в случая, посочва проф. Киров.

По думите му президентът Радев към момента проявява хладнокръвие и олимпийско спокойствие. Но експертът очаква, че в следващите дни държавният глава ще бъде принуден да предприеме определени действия - да направи едностранно изявление, че смята третият опит за формиране на правителство за неуспешен. И оттук нататък да следват трите действия – разпускане на парламента, насрочване на предсрочни парламентарни избори и назначаване на служебно правителство.

„Няма кой да чака една парламентарна група, пък била тя от 27 народни представители, и една политическа партия, пък била тя на 130 години, или пък една парламентарна група от 10 народни представители, да поставят обществото и държавата в заложник на своите политически интереси и своите фриволни тълкувания на конституционния текст. Това няма как да стане“, убеден е проф. Пламен Киров.

Цялото интервю вижте във видеото.