Политика

БСП ще предложи два варианта за третия мандат

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Изпълнителното бюро на БСП се събра извънредно днес, за да обсъди преговорния процес за нов кабинет. 

Два часа продължи заседанието, след което стана ясно, че левицата ще предложи утре два варианта на Националния съвет и този който се избере, трябва да бъде изпълнен до петък.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски обаче не пожела да коментира пред медиите какви са вариантите и дали социалистите ще предложат име за кандидат за министър - председател.

"Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава. Утре ще предложим на Националния съвет два варианта за действие, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тогава и двата варианта ще бъдат обсъдени", заяви Свиленски.

Според експерти, все по-малък изглежда шансът за съставяне на правителство с третия мандат след изтеклия запис от заседание на "Демократична България" и напусналите преговорите "Има такъв народ".

На този фон обаче, от БСП не бързат и обмислят да задържат мандата поне до 12 август.

Според бившия конституционния съдия Маргарита Златарева БСП не е в нарушение с бавенето на мандата. 

 

Отцепилите се депутати от "Има такъв народ" ще дадат подкрепата си за правителство. По думите на Светлин Стоянов смисъл има, нужно е малко усилие.  

Смисъл обаче от чакане няма, заяви социологът Петко Петков. 

Най-разумният отговор е да се предостави възможност на българските избиратели сами да решат кой да бъде първи. Единственото хубаво от ситуацията е, че ДБ и БСП са показли как се водят политически разговори. Осем депутати ще се намерят, поведението на Слави Трифонов е очаквано.

Петко Петков, социолог

И така, ако все пак се състави правителство, според експертите то ще се движи по плаващи пясъци и няма да бъде устойчиво, за да решава кризите. 

Отговорът на големия въпрос ще има ли кабинет след третия мандат, ще стане ясен утре след заседанието на Националния съвет на БСП.