Добро Утро, Европа

БСП решава кога ще върне мандата

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Извънредно заседание ще проведе изпълнителното бюро на БСП. Социалистите трябва да решат кога ще върнат третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Във вторник пък ще бъде свикан Националният съвет на партията, който да вземе окончателното решение. В края на миналата седмица лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че мандатът да бъде задържан поне до 15 август, за да може дотогава парламентът да избере нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. До там се стигна след като  Конституционният съд определи изборът на председател на комисията за противоконституционен. 

Късно в петък обаче изтече запис от среща на парламентарната група на "Демократична България", в която съпредседателят на формацията Христо Иванов коментира преговорите за съставяне на правителство и отношенията с БСП и "Има такъв народ". Обиден от думите на Иванов, лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от разговорите и се готви за нови избори.

И Корнелия Нинова, и Кирил Петков от своя страна заявиха в неделя вечер в отделни интервюта, че разговори с “Има такъв народ” повече няма да се водят. Нинова обаче не даде ясен отговор кога ще върне на президента третия проучвателен мандат. В същото време Петков намекна, че не изключва подкрепа от депутати от ИТН, които да се отцепят от парламентарната група и да застанат зад бъдещо правителство.