Политика

Бивш конституционен съдия: Срок за третия мандат няма, докато партията не излъчи кандидат за премиер

От Euronews България Euronews България

Предстои ли скоро развръзката около съдбата на третия мандат и ще успеят ли партньорите да намерят подкрепа за правителство. Това коментираха в "Добро утро, Европа" социологът от "Спектър" Петко Петков и бившият конституционен съдия Маргарита Златарева. 

Има някакви теоретични шансове БСП да се опита да предложи министър-председател и правителство, но те по-скоро са в сферата на технологиите. По-скоро отиваме към предсрочни парламентарни избори и там вече големият въпрос ще бъде не какви подмолни неща ще си предоставят кандидатите, а може би какви програми ще предложат, смята Петков.

До този момент видяхме доста бледи кампании и програми, да се надяваме, че този път ще видим нещо по-различно, допълни той.

Съставянето на правителство е уредено доста подробно в член 99 от Конституцията, обясни бившия конституционен съдия Маргарита Златарева.

И трите хипотези за съставяне на правителство са съвсем различни - първата и втората държат по-скоро бързина, затова се предвижда 7-дневен срок от връчването на мандата. При третия мандат нещата са коренно различни - президентът има функцията на посредник и при избора на парламетарна група, на която да връчи третия мандат, има известна доза политическа и морална страна - той мисли и той си избира на кого.

Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия

Той е длъжен в 7-дневен срок да избере парламентарна група, а не кандидат министър-председател, именно затова срокове няма, защото тази парламентарна група трябва да проведе отново всякакви консултации, да излъчи личност за кандидат министър-председател, допълни тя.

Според Златарева, в това БСП да задържи мандата до 15 август - никакво нарушение, защото те още не са посочили лице за кандидат министър-председател.

Според Петков обаче, на този етап по-скоро няма смисъл от такъв тип прояви.

Той припомни, че този парламент е бил избран с рекордно ниско доверие - повече от 60% от българските избиратели нямат желание да гласуват, така че има тежка липса на представителсност и най-разумният отговор на политиците е да предоставят възможност на избирателя сам да реши кой да го управлява.

Златарева коментира, че се върви към предсрочни парламентарни избори и по-скоро невъзможност за правителство с третия мандат.

Според Петков, 8 депутати може и да се намерят за правителство, но това би било нож с две остриета, тъй като ще има плаващи пясъци в създалото се мнозинство.

Вижте целия разговор във видеото.