Общество

Как в полицията в Бургас получиха призовка от себе си?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Нови онлайн призовки по e-mail с отличителните лога на МВР, ГДБОП, "Европол" или други държавни, силови служби, пристигнаха при хиляди потребители в мрежата. Съобщенията гласят, че получателят е уличен в детска порнография, педофилия и киберпорнография. Сред получателите са както държавни институции, така и редица неправителствени организации, сдружения, спортни кубове и частни лица. От МВР също получиха призовка от себе си.

 

 

Ние сме едни от оглавяващите списъка, като след нас заместник-кмет в община Бургас по културата, която се обади изключително изненадана, че на сужебния мейл е получила подобен имейл, минем през националната агенция по приходите, и не на последно място бургаския затвор. И естествено, продължаваме с места, където с всичко друго биха могли да се занимават като зоопарка, който е в близост до Бургас, но не и с разглеждане на подобен род страници.

Цветелина Рандева - говорител на ОД на МВР Бургас

Фалшивите е-мейли съобщават, че кибер полицай е събрал неопровержими доказателства за престъпления и предупреждават, че за да се избегнат евентуални скандали, получателите трябва незабавно да отговорят. Най-новото в случая, че получателят е заплашен с медиите.

"Би било невъзможно да оцелеете в затвора, ако медиите разкрият причините за Вашето задържане" се казва още във фалшивия е-мейл. И още - на потребителите  е препоръчано незабавно да се свържат с подателя и да отговорят на електронната поща с нужната информация, за да се избегне голямата трагедия.

Вижте целия репортаж на Елена Танева от Бургас: