България

Градският транспорт в Бургас: Защо се сочи за добър пример?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Желанието на кмета на Бургас Димитър Николов да превърне градския транспорт в по-удобен и предпочитан от бургазлии, се превърна в реалност. През 2016 г. новата транспортна схема влезе в експлоатация с нови 67 автобуса и бус ленти, но не спря до тук. Само преди две години общинският превозвач БургасБус се сдоби с 56 нови електрически автобуса по проект за по-чист Бургас. А морската община се оказа единствена в страната, приложила система за бърза автобусна линия.

Бързите линии наистина са ефикасни. От една страна по дължина обхващат целия град. От друга страна в болшинството от трасето, по което се движат, има така наречените бус ленти, което ни дава предимство да не се затрудняват при движението при натоварените часове - часовете пик.

Петко Драгнев - директор на общ. превозвач „”БургасБус”

За спазването на правилата по транспортната схема следи и пътна полиция, която често санкционира шофьори, навлезли в бус лентите.

Пътниците започнаха да предпочитат градския транспорт, за да не бъдат в задръстванията. 

Нина Пеева - шофьор на автобус

Много шофьори слязоха от колите си и се качиха в общинските автобуси, за да  избегнат и проблемите с паркирането.

 И още - джебчийството и други престъпления в градския транспорт на морския град също спадат. А служителите не крият, че пътниците са станали по-културни.

 В общинския превозвач работят около 750 души, но има недостиг на водачи и сервизни работници. Въпреки това, транспортната мрежа свързва железопътната гара, автогарата, Летище-Бургас и терминал "Юг", а сред новостите в модернизацията са поставянето на видеонаблюдение по терминали и автобуси.