Общество

Областният управител спря поскъпването на синята зона в Бургас

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

На последната общинска сесия съветниците в Бургас гласуваха и приеха поскъпването на цените на платеното паркиране и наемането на велосипеди в града. Повишаването на таксата с 30 стотинки на час обаче бе спряно със заповед на областния управител, който определи решението на съветниците като незаконосъобразно и поиска обяснение къде и за какво ще се разпределят новите финансови. 

„Решението взех, според нас поради пропуски в цялостния процес и най-вече липсата на ясна обосновка за това защо се налага. Мотивите, които са изтъкнати са доста общи и бланкетни, тоест бих казал, че преписват основанието, което дава законът за подобно изменение. Няма никаква конкретна цел и гарантирани резултати, и всъщност дори и смяната в целия процес, тръгвайки от 2 лева стигайки до 1,30, ставайки без почти никакви аргументи, за нас показва, че по-скоро се действа или поне от документите, които са ни предоставени на нас, по-скоро се действа без финансова конкретна обосновка за това нещо“, каза Пламен Янев - областен управител на Бургас.

Бургас е един от най-натоварените откъм автомобилен трафик градове през летните месеци. Тогава край морската градина работи и зелена зона, а в централната градска част синя, и чрез която обаче паркирането често се оказва цяло предизвикателство за гостите на града. Липсата на парко-места се оказва дори по-проблемна от цените за паркиране. Проверка при омбудсмана установява, че има редица жалби, както за шум от двигатели в централната градска част и по големите булеварди, така и за липса от паркоместа.

„За цената на синята зона нямам жалби. По-скоро е за липсата на места за паркиране. За това, че дори и да си закупил годишен електронен стикер по постоянен адрес няма къде да спреш. Всъщност закупуването на електронен стикер е една възможност, тя не гарантира обособено парко място“, казва Тодор Стамболиев - омбудсман на Бургас.

Това е и причина местната власт да търси начини за увеличаване на зоните за паркиране, обновяване и модернизиране на морския град. Действия и проекти изискващи големи инвестиции и нужда от пари. 

„И в момента проектираме етажни паркинги, плануваме тотална реконструкция на големите трасета на Бургас, удължаването на „Одрин“, детската болница, новите училища. Въобще не съм изненадан, очаквам и да спре и бюджетът. Но очаквам да каже как ще ни помогне с някой проект с инвестиции за развитието на Бургас“, каза Димитър Николов - кмет на Община Бургас.