Общество

Ще реши ли зелената зона проблема с паркирането в кв. „Гоце Делчев“

От Euronews България Euronews България

Проблем с намирането на паркомясто имат всекидневно жителите на квартал „Гоце Делчев“. Намираме Татяна, докато търси къде да паркира.

„И в момента няма къде да се паркира а смятам това че ще е една допълнително пречка и ще предизвика гняв в хората. Аз вечер като паркирам сигурно се лутам около 20 мин  и в момента така че не мисля че това ще улесни хората“, казва тя.

Разширяването на зелената зона е начинът да се реши проблема, категоричен е кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. „Нашата цел е да въведем ред и регулация за паркирането и глътка въздух за живеещите в квартала. С въвеждането на механизъм платено паркиране се осигуряват със сигурност две неща едното е, че регламентираните паркоместа стават повече, а автомобилите стават по малко твърди той.

Цената на годишния абонамент за жители на квартала е 100 лева, но гаранция затова, че ще намерите място за колата си няма.

„Не съм от София и нямам документ за това, че съм жител на града, така че това ще е допълнителна пречка за хората като мен, които не са жители на града. Имайки предвид високите цени на хранителните продукти мисля, че тава ще бъде проблем за повечето хора, които имат един, два, три автомобила”, смята живущ в квартала.

Жителите на квартала не реагират еднозначно на идеята за въвеждането на зелена зона.

„Искаме да има зона, защото ще може да паркираме, които живеем в самия квартал. Смятам, че хората, които живеят в крайните квартали нямат пари да си плащат зоните и затова ще използват градския транспорт“, казва Мартин Велев.

За увеличаването на паркоместата е предвидено изграждането на многоетажни паркинги. Проблем обаче е и броят на служебните абонаменти.

„Когато е на лице безплатно паркиране и ние не знаем колко реално са порка местата, това ни позволява броят на служебните абонаменти да е по голям, с въвеждането на платеното паркиране това ще бъде регламентирано то е и предимството, защото той брани живущите, а не бизнеса или гостите“, каза кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

Предстоят два кръга на обществено обсъждане, платено паркиране в квартала може да бъде въведено с решение на общинския съвет. А дотогава не само Татяна ще прекарва по 30 минути в търсене на място за паркиране.