Общество

"Ракът не е фатална диагноза", споделя преминала през болестта жена

От Euronews България Euronews България

Всяка година на 4-ти февруари се дава световна гласност на заболяването рак, като освен призива за по-голяма информираност, целта на този ден е хората да се обединят в инициатива, свързана с рака по позитивен и вдъхновяващ начин. Даниела Бичовска се е преборила с това заболяване и въпреки, че продължава да приема медикаменти, тя може да се похвали, че днес е здрава. 

Диагнозата рак не е нещо фатално. Не е смъртна присъда в никакъв случай. Смея да кажа, че абсолютно за всички видове рак, с едни малки изключения, може би ракът на панкреаса няма толкова добра ефективност на лечението, някои от видовете рак на белия дроб, но всички останали карциноми могат много успешно да бъдат лекувани. И това, което аз за себе си не знаех, но това, което просто всеки един от нас трябва да го знае като пациент е, че дори да се получат метастази или рецидиви на друго място, или на същото, лечение има и възможност има.

Даниела Бичовска, ревматолог

Когато става дума за намаляване на риска от развитие на рак, лекарите съветват освен да правим необходимите профилактични прегледи и скрининг, да се грижим за нас и нашето тяло. 

Най-добрата превенция е личната отговорност и скрининга. Тоест първо да водим здравословен начин на живот, да имаме отговорност към нас, защото в забързаното ежедневие, животът който живеем, всъщност ние водим много неправилен начин на живот, неправилен начин на хранене, неправилен начин на прием на течности, повишен прием на захари . Тези неща, които по принцип не са правилни за всеки един от хората. От там нататък вече има и личната отговорност, която касае скрининга.  

Ася Консулова, доцент по медицинска онкология

Затова, ако открием нещо, което не е нормално или се е появило, това би трябвало да бъде консултирано с лекар.

Крайната цел на всички организации, част от Световния ден за борба с рака, е “свят без рак”. 

Репортаж на Рая Стоянова.