Свят

Година след катастрофалния трус: Турски семейства все още търсят отговори за близките си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Братът, снахата и малкият племенник на Севда Кьосе остават в неизвестност в продължение на година след силното земетресение, превърнало стотици хиляди сгради в югоизточна Турция в купчина развалини.

Разхождайки се на мястото, където някога се е издигала тяхната 8-етажна жилищна сграда, младата жена копнее да намери следа от любимите си хора. Иска да ги погребе и да се опита да изгради отново живота си. Но телата липсват.

Чакането за изваждането на оцелели продължи 5 нощи и 6 дни. Запалихме огън до един стълб и чакахме там. Непрекъснато обикаляхме около сградата, мислейки си дали някой ще бъде спасен, ще се случи ли чудо? Гледахме всеки, изваден под развалините, дали не е някой от нашите? Но те никога не бяха извадени от отломките.

Севда Кьосе – оцеляла от земетресението 

Докато Турция се готви да отбележи една година от мощното земетресение с магнитуд 7.8 и десетките вторични трусове, много семейства в засегнатите райони все още не са открили останките на своите близки и приятели, обитават временни убежища като палатки и контейнери и се борят да се върнат към нормалния живот. Но това е трудно осъществимо.

 

Нашето семейство беше на последния етаж. Мислехме, че може би са ранени. Или може би някой ги е спасил. Обмислихме всяка възможност и си казахме: "ако можеше да се намери поне една кост, за да можем да я положим в земята". Но не намерихме дори една кост.

Севда Кьосе – оцеляла от земетресението 

Властите са предали ключовете от хиляди новопостроени жилища на загубили домовете си хора.

В провинция Хатай са били предадени 7275 къщи, като там постепенно ще бъдат предоставени 40 000 къщи. Около 75 000 къщи ще бъдат осигурени през следващите два месеца, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Опустошителното земетресение на 6 февруари 2023 г. отне живота на около 53 000 души и остави без дом стотици хиляди. В съседна Сирия жертвите бяха 6000.