Добро Утро, Европа

Опит за затопляне на отношенията: САЩ дават на Турция $ 100 млн. помощ за земетресенията (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Втори ден от посещението на първият дипломат на Съединените щати Антъни Блинкен в Турция. Той вече посети пострадалите от земетресението райони и обеща допълнителна помощ от 100 милиона долара. Днес той отпътува за Анкара, където ще има двустранни дискусии с външния министър Мевлют Чавушоглу.

Блинкен кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските хуманитарни операции след разрушителните земетресения на 6 февруари. След това заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу той замина с хеликоптер за засегнатите от земетресението райони в окръг Хатай. 

По-рано американският президент Джо Байдън обяви спешна помощ от 85 млн. долара за Турция и Сирия след земетресенията. От допълнителните средства, 50 млн. ще бъдат за спешни фондове за подкрепа на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за хуманитарна подкрепа.

Ердоган и Блинкън - разговорът бе закрит за медиите

По-късно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на турското президентство. Разговорът между двамата бе закрит за медиите, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. 

На срещата присъстваха още министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и посланикът на САЩ в Анкара Джефри Флейк.

Това ще бъде дългосрочно усилие. Спасителната операция за съжаление приключва. Възстановяването е в ход и след това ще бъде проведена огромна операция по ново строителство. Когато видиш размера на щетите, броя на сградите, които са разрушени, става ясно, че ще е нужно голямо усилие за възстановяването им.

Антъни Блинкен държавeн секретар на САЩ

Днес американският държавен секретар ще проведе разговори с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с последствията от земетресенията се очаква двамата да обсъдят и други важни теми. Сред тях са доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна изразява резерви заради предполагаемата подкрепа от тяхна страна за терористични организации, действащи на турска територия.

Това е първото посещение на Блинкен в Турция като държавен секретар. Фактът, че посещението му идва две години, след като той пое поста, показва колко напрежение има в отношенията между двете страни. То ескалира, когато през 2019 г. Анкара закупи руски противоракетни системи. САЩ изразяват безпокойство от близките връзки на Турция с Москва, въпреки че хвалят Анкара заради някои от действия й от началото на руската инвазия в Украйна.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкен ще посети и Гърция, където ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с лидера на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.