Свят

Антъни Блинкен отправи към израелците и палестинците призив за снижаване на напрежението

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отправи към израелците и палестинците призив за снижаване на напрежението. Посещението на Блинкен в Кайро се състои на фона на нов взрив от насилие между палестинци и израелци.

На пресконференция с египетския външен министър Самех Шукри държавният секретар подчерта, че "единственият път" напред е отдавна отлаганата визия за мир.

"Ние, като Египет, продължаваме да стоим зад значението на решението с две държави. Ще имам да кажа и още по този въпрос. Египет изигра много важна посредническа роля в този процес. Усилията на Кайро през последните две години помогнаха за разсейването на две кризи", каза Блинкен.

Той ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас и че "ще насърчи страните да предприемат действия за успокояване на ситуацията и деескалация на напрежението".

Последният кръг от преговорите с Израел за основаване на палестинска държава, които се водеха с посредничеството на САЩ, завърши с провал през 2014 г.

В понеделник палестинските власти съобщиха за поредното кръвопролитие, при което израелски военни са убили 26-годишен мъж на пропускателен пункт на окупирания Западен бряг. Според израелската армия по автомобила на мъжа е бил открит огън, след като блъснал един от военнослужещите и се е опитал да избегне проверка.