Общество

Спасители от Турция: Няма по-голямо щастие от лицата на хората, когато извадиш техен близък

От Euronews България Euronews България

Пожарникари от Велико Търново се завърнаха от успешна спасителна операция след земетресението в Турция. Заедно със свои колеги от Полша те са участвали в издирването на живи хора под развалините в град Бесни.

На 6 февруари около 8 часа групата за специализирани оперативни дейности във Велико Търново получава искане за съдействие за издирване на хора след мощното земетресение в Турция. Само за няколко часа екипът и техниката са сформирани и седемте пожарникари отпътуват за южната ни съседка. Пристигайки в Бесри се натъкват на гледка, която ще помнят цял живот.

„Имахме само предположения, но мащаба на катастрофалната ситуация, на която отиваме, я получихме там на място. Страданието на хората там е просто смазващо“,  разказва Минчо Минчев. командир на екип. „Всеки има надежда да открием негов близък жив за да му помогнем да го извадим“, допълва Мирослав Маринов, сектор СОД.

Според командира на екип Милко Николаев всяка акция е трудна и е рискована. „Наистина тежка акция беше 17-часовата на нашия екип за изваждането на жената“, казва той.

„Усещахме трусове. Имаше разместване на една от плочите и се наложи временно да преустановим операцията и след като нещата се успокоиха продължихме дейността“, добавя Калин Йорданов.

 

Подходът беше от различни места към самата жена, тъй като тя беше към средата на сградата и се мъчехме от различни места да подходим към нея, за да можем да я извадим по най-бързия начин. 6 етажна сграда, тя беше на най-ниския етаж и всичко беше върху нея.

Веселин Гочев – сектор СОД

В издирвателните операции пожарникарите от Велико Търново включили и специализирана техника, с която прихващат сърдечна дейност и звуци под развалините. С нейна помощ и заедно с колегите си от Полша спасителите извадили четирима живи хора.

„Без нея ние почти не можем да свършим нищо. Lifegard, Geophone и съчетавахме с колегите поляци, които също имаха техника, имахме термокамери, които много помагат в тези случаи, защото човек може да не е в съзнание, но да има топлина човешкото тяло“, демонстрира Николай Бонев.

 

Когато чуеш сигнал, че има живи хора, усещаш все едно са твои близки, мобилизираш се още повече, искаш все по-бързо и по-бързо да стигнеш до тях.

Николай Николов – началник на дежурна смяна

Няма по-голямо щастие от това да видиш лицата на хората, когато извадиш жив техен близък след часове наред прекарани под руините, споделят пожарникарите и допълват, че няма по-важно от човешкия живот, а спасяването дори на един такъв оправдава всички усилия и средства.