Общество

Спасител, завърнал се от Турция: Имаше благодарност у хората, дори когато вадехме мъртви тела

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Заминахме в деня, в който се случи земетресението. Това, което си говорихме с екипа там бе, че никога не сме попадали в такава обстановка. Семействата ни се притесняваха, но при нас страх нямаше. Имаше загриженост от неизвестното. Това, че никога не знаеш какво ще се случи.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ инспектор Мартин Николов, който вчера се завърна от Турция, където заедно с други български пожарникари бяха на мисия по спасяване на оцелели от опустошителното земетресение.

„Снощи беше много трогателно и внимателно. Имам дете на година и 2 месеца, нямах търпение да го видя. Удовлетворението да се прибереш у дома е неописуемо. Това ни е работата, семействата ни са подготвени. Сигурен съм, че никой от екипа няма да се замисли преди да тръгне пак“, сподели инспектор Николов.

Има винаги надежда да се открият още хора, въпреки, че с всеки изминал час шансовете са все-по нищожни. Спецификата е такава, че има кухини, в които хората с късмет успяват да оцелеят след срутването. Но след толкова време без вода и храна човек трудно би могъл да издържи.

„Работата по спасяването на само една жена за нашия екип отне около 20 часа. Надеждата на хората на близо беше голяма, че ще извадим жив човек оттам след толкова време. Това бяха 20 часа на тежък физически труд на минусови температури. Ако я няма еуфорията и адреналина трудно може да се издържи. Имаше благодарност у хората, дори когато вадехме мъртви тела“, разказа още българският спасител.

„Първоначалната ни оценка е, че сме подготвени на добро ниво и можем да действаме адекватно на международна среда, което има много специфики. Там има голяма координация на международните екипи с местните власти“, посочи още инспектор Николов.

Целия разговор вижте във видеото.