Свят

Помощ на 4 лапи: Как се обучават кучета спасители?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Те са четириногите герои, които спасяват животи. Те имат 100 000 пъти по-чувствителни носове от хората, могат да се катерят, да копаят и да тичат много по-бързо дори от най-добрия спасител.

Участието на кучетата в спасителните мисии е от решаващо значение.

„Щом кучето влезе на терен, в сграда, която е проверена от компетентните органи, за да можем да действаме, никога не се знае какво може да се случи. Може да има вторичен трус, скрито място, което да не е проверено, откъдето кучето може да мине, винаги има опасност, доста опасно е. Разбира се, кучето има чувство за страх и за оцеляване, така че стига да му се даде възможност, то ще избягва определени ситуации“, обяснява специалист.

Ежедневието на тези кучета включва обучение в симулирани ситуации, съчетано с игра, както кучетата я разбират, и награди. Те са напълно лоялни към своя треньор.

Euronews посети едно от местата, където се обучават кучета, в Аспропиргос, където лабрадорът Арго ни показа малките чудеса, които правят тези четириноги герои.

Когато се издирват затрупани хора кучетата вършат 70% от работата, а спасителите - 30%. Много пъти надхвърлят границите на възможностите си, без дори да осъзнават колко важно е това, което правят, и колко ценен е приносът им.

Арго е едно от спасителните кучета. В трудни моменти доказват, че кучето е не просто най-добрият приятел на човека, а ангел-хранител, особено когато животът ни зависи от тях.

За Euronews от Атина, Гърция – Теодора Илиади и Арго.