Европа

Трима загинали и над 200 ранени при новия трус в Турция

От Euronews България Euronews България

Ново земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси Турция. Епицентърът му е бил в Дефне, окръг Хатай, на 14 км югозападно от Антакия. Това е един от най-силно пострадалите райони при трусовете от 6 февруари. Земетресението е усетено в много съседни окръзи, както и в Египет, Сирия и Ливан. Регистриран е и афтършок със сила 5,8 по Рихтер. Има данни за разрушения, а местните власти съобщават за трима загинали и 213 ранени. 

Има рухнали сгради, под които са останали хора. Спасителни екипи вече работят по издирването им.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земята се е разтресла в 20,04 ч местно време (19,04 ч българско) със сила 6,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на 10 километра под земната повърхност в провинция Хатай - в селището Дефне, само на 14 километра югозападно от Антакия и на 70 километра северно от сирийския град Латакия.

Турските медии цитират местните сеизмолози, според които само 3 минути по-късно в Хатай е станало второ земетресение със сила 5,8 по Рихтер и епицентър в Самандаг, на брега на Средиземно море и на 25 километра от Антакия.

Жертвите от серията земетресения, които започнаха на 6 февруари, надхвърлят 46 000 души. Над 1 милион загубиха домовете си.