Euronews Music

Нина Николина: Готвя концерт на 16 февруари в София, лятото ще имам изяви с белгийски пианист

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Концертът ми на 16 февруари в София е с бандата ми. Това са музикантите Калин Вельов и Ясен Велчев, Мартин Ташев и Таня Първанова. Вече може би от 3г. насам правим един нов прочит на народни песни, които се изпълняват в различни аранжименти, предимно в модерен стил, който да бъде привлекателен и интересен за младите хора, които не слушат фолклор. Като подбор на песни и съдържание този концерт ще бъде чисто нов. Решихме, че в навечерието на деня на влюбените и Трифон Зарезан, които ще празнуваме в петък на 16-ти февруари е редно да имаме по-особени парчета. 

Освен български народни песни този концерт концептуално е с български любовни народни песни. Включила съм дори и две песни от съседни наши страни - албанска песен - "Lule, lule" се казва. Другата песен е една босненска песен, която е от тъжните. Та освен тези двете песни ще има и песни, които са с по-еротичен елемент, например "Заспала е баба Дора". Много я харесвам, защото има с добро чувство за хумор засегнати много еротични елементи. Оттам започнах да търся все повече такива песни и да влизам все по-надълбоко. Има един фолклорен еротикон, издадени са няколко негови тома, като го отвориш просто не можеш да ги цитираш тези песни.Това се нарича "блажен фолклор". Има цяла графа в нашия фолклор. Тези песни си стоят в дебелите книги, има гатанки, разкази по тях. Баба ми казваше, че са много срамотни и не се казват на глас. Но на 16-ти февруари ще кажем някои от тях. В българския еротикон има заместители на тези думи, които не можем да произнесем. Може би трябва да сложим табелка +18 за този концерт и тези песни.

Ние често си правим експерименти с Калин Вельов, който е нашият ритъм в бандата. Той често ни провокира в различни ритми. Например песента "Заспала е баба Дора" е в 7/8-ми, което е типичният ритъм за ръченица, но питаме публиката на ръченица ли искате песента или в стил самба, и те често избират самбата. Обичаме да екпсериментираме. Обикаляме през целия свят. Мартин Ташев е много добър певец и импровизациите много му се получават. 

Често правим концерти в чужбина и с Магическите гласове, това е друг формат за концерти в който участвам. Чужденците имат голям интерес към нашия фолклор. Там сме само народни певици и пеем акапелно песни.

Предстои ми колаборация с белгийски пианист. През лятото ще осъществим два концерта. Даниел Верстапен се казва. Обсъждаме колаборацията да е с модерни неща, български фолклор. Единият концерт ще е на античния театър в Пловдив, другият ще е в Габрово. 

Заедно с една театрална формация направихме детски спектакъл, който е свързан с българския фолклор. Това беше моя мечта. Спкетакълът се казва "Кральо портальо". Той е за дечица от 6 до 10г. Водим го заедно с куклени актьори. Разказваме истрия, която е извадена от старите книги, която е автентична. Децата при петата минута са при нас на сцената. Играем танци, пеем. Минаваме през много неща в спектакъла. В този един час при нас се случва това детство, което и аз си го спомням в моето - в игри и забави, без телефони. С този спектакъл ще обиколим и по-малки градове в България, но ще го има и в София.