Музика

Хитовият немски DJ и музикален продуцент Jost с първо интервю в България

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Здравей Jost, много се радвам, че можем да проведем този разговор и, че си тук с нас.

Като за начало, нека изясним нещо. Как искаш да те възприемат хората - като музикален продуцент, изпълнител или DJ?

Мисля, че това всяко едно от изброените неща ми пасва. Аз съм DJ, изпълнител и продуцент. Аз мисля, че често може да ме видите в микс от изброените неща.

Слушателите на радио Euronews България, както и зрителите на телевизията, които са слушали нашето радио, те познават от песните ти „Cool Kids“ и „Talk to me“. И двата бяха приети много успешно, но нека започнем с „Talk to me“, която песен има видеоклип от около седмица. Как се роди идеята за проекта?

Това беше една наша обща луда идея с Mentum. Искахме да напишем песен за онази ситуация в която всички попаднахме преди години. И „Talk to me” беше за всички хора, които не знаят какво да направят и не знаят какво следва. Това е песен, която свързва хората, които се чувстват самотни, и които имат нужда от малко щастие в живота им. Това носи и тази песен.

Добре, искаш ли да чуем малко повече от “Talk to me”, за да може зрителите и слушателите, които все още не са слушали песента да я чуят?

Разбира се, да я чуем!

Каква е ролята на Mentum в тази песен и как решихте да работите с него по нея?

Аз се запознах с Mentum на Amsterdam Dance Event миналата година. Просто си кликнахме от първото изречение. Те са много добро дуо от певец и songwritier.

Чия беше идеята за песента? Твоя или на Mentum?

Беше обща идея. Когато се срещнахме ние говорихме за онази ситуация и аз им споделих, че има моменти в които не знам какво да правя, не знам как ще продължи кариерата ми, как ще завърша някои от моите проекти... И този проект беше нещо като ритник, който ни даде старт в това начинание, в което се чудехме как да изпеем всичко това в песен. Всички тези чувства от тогава бяха вляти в “Talk to me”. Така се роди проектът.

Колко време работи по този проект, цялостно по песента, видеото?

Отне много време. Ако нормално продуцирам една песен за 3 месеца, ако изключим проектите, които никога не издавам и стоят в компютъра ми, то тази песен отне половин година. Заснехме видеото миналата година в Букурещ. Беше много вълнуващо за мен, въпреки, че съм снимал много видеа, но това беше специално, защото беше заснето на годишното коледно парти на Global Records. Всички техни артисти бяха там. За мен беше много специално да изпълня нещо там и още повече това да бъде заснето в детайли. Как влизам в клуба, как отивам към бара, как започвам да миксирам и изпълнявам песента... Всичко това беше вълшебно и хората му се наслаждаваха. Много обичам това видео.

Песента „Talk to me” е много успешна тук. Повечето от радиата я въртят, не знам дали знаеш това?

Наистина ли? Знаех, че е избухнала в България, но не знаех, че повечето от радиата я въртят. Това е страхотно, много съм щастлив.

Как всъщност започна да работиш с най-големия музикален лейбъл на Балканите, Global Records? Ти ли ги потърси или те ти предложиха?

В началото на миналата година аз продуцирах много нова музика, пусках песни на много гиг-ове, и един от техните мениджъри ми писа по социалните мрежи. Каза, че многи иска да говори с мен. За мен имайки успех в немската музикална индустрия, и продуцирайки сам песните си в мой лейбъл, аз бях малко подозрителен, но си казах, окей, гугълнах ги и вече бях наясно с тях. Видях се с хората от Global Records в Хамбург, защото те бяха тук за един голям музикален фестивал. Запознахме се и много си паснахме като характери. Хареса ми, че те усещат много добре музиката която правя. После те застанаха зад мен от самото начало. Колкото и луди идеи да имах те работеха по тях. Откакто подписах с тях времето за мен в музикално отношение минава невероятно. Те вече са нещо като семейство за мен.

Да, те имат страхотни артисти. Бил ли си готино дете, докато растеш, нека ти задам един такъв въпрос, връщайки се към песента ти „Cool Kids“. Знам, че ти си роден в Германия. Как започна с музиката?

Не бях от готините деца в училище. Затова и кръстих тази песен „Cool kids“, защото когато си млад искаш да си популярен, всички да те харесват, искаш да си поканен на най-готините партита от най-готините хора. Аз бях просто нормално хлапе в училище и нищо специално не се случваше с мен. Винаги си мечтаех да съм от готините деца. Така се роди и текстът на тази песен. Смятам, че както в „Talk to me” и тук много хора могат да се свържат с текста. Че когато порастваш ти всъщност можеш да си готин и такъв какъвто си. Не си длъжен да приличаш на някого или да си в някоя групичка от хора за да си специален. Всеки е специален по негов си начин. Това е смисълът на тази песен.

По втория ти въпрос, аз бях на 12г., когато имах един много стар компютър подарен ми от родителите ми. Веднъж си свалих един DJ софтуер, започнах да си играя с него по цяла вечер. Казвах си, „уау, как това може да се случи само с един компютър“. После започнах да влизам в музикални магазини, които са като дрехи за втора употреба. Започнах да си купувам семпли, да ги миксирам, да ги качвам в Soundcloud. По някаква причина хората започнаха да ги слушат, да ги харесват. Започнаха да питат кога излиза следвщаия микс? По това време аз бях 15-годишен и започнах да пиша в социалните мрежи на домашните ми клубове в Хановер, здравейте, аз съм DJ, искате ли да пускам песни във вашия клуб? Всички от тях ми казаха – „не“, но имаше един, който отговори с „да“, харесахме миксовете ти, нека опитаме. По това време не бях на достатъчна възраст не просто да работя в клуба, а дори и да влезна в него. Така че се наложи баща ми да ме придружава всеки път, когато пусках музика там. И така малко по малко другите клубове запончха да виждат клипове с моите участия там и така започна всичко.

Страхотна история. Да преминем към най-новата ти песен „Never be friends“, разкажи ни повече за нея.

Това всъщност е по-стара песен от „Talk to me“. Тя просто излезе сега. Тя е за всички онези, които харесват някого, но не знаят дали и той ги харесва. Цялата тази ситуация се преоръща в края. Тесктът те кара да размишляваш над това дали да направиш крачка напред и да влезеш във връзка, ако признаеш чувствата си на човека или просто ще разрушиш приятелството ви. Работих по песента с певицата Mingue от Холандия. Тя е невероятна. Гласът ѝ се вписа перфектно в песента. Този проект е като мелодия, която всеки е чувал, и която кара всеки да се качи на дансинга.

В описанието на профила ти в Instagram си написалПросто едно нормално момче, следващо мечтата си“. За какво мечтае Йост в музикално отношение? Да оглавиш Tomorrowland, най-големите DJ фестивали в света или нещо друго?

Моята най-голяма мечта е да правя щастливи хората с моята музика. За мен всеки път, когато пътувам и пускам моята музика пред нови хора, нови страни, забелязам, че музиката която пускам в клубовете кара хората да се усмихват. Искам да разпространявам щастието по света чрез музиката която правя. Някой ден може да оглавя Tomorrowland или Ултра Маями или някой друг голям музикален фестивал. Това са моите мечти.

Какво ти предстои през новата година? Дуети с някоя от звездите на Global Records може би или нещо друго?

Задава се много нова музика. Само това мога да кажа, защото е тайна. Но може би много скоро ще видите нещо от мен с една от най-големите звезди на Global Records.

О, може би дует с INNA?

Никога не знаеш (смее се).

Бил ли си в България досега и планираш ли да идваш натук през тази година? Сигурен съм, че с последните си песни вече имаш много фенове тук.

Ще се радвам да дойда в България. Никога не съм бил във Вашата страна досега, но нямам търпение да направя музикално шоу някой ден там, така че, ако някой иска да ме покани на среща съм за да го организираме.

Страхотно, и като последен въпрос исках да те питам за немската музика в момента. Какво се случва там? Защото от немските изпълнители съм слушал само Rammstein и Robin Schulz.

Да,това са най-успешните немски артисти. Ние имаме много електронна и поп музика, която правим, денс и hyper pop също така, бързи комерсиални техно бийтове с готини вокали, но както и сам каза и тук Robin Shulz звучи по всички радиа през цялото време. Това се случва в Германия към момента, правим много музика с енергия.

Благодаря ти за този разговор! До следващия път, Когато има нещо ново около теб да знаеш, че отново си поканен!

Благодаря ти много, нямам търпение да се запознаем и на живо!
До следващият път, чао!

До следващият път, чао чао!

Пожелавам ти много успешна година!

Благодаря ти, на теб също!