Euronews Music

Доц. Дарияна Куманова: Успехът в музиката идва с много работа

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Кастингите за Световния шампионат по сценични изкуства започват на 20 април в България. Всяка държава си избира датата в която да направи своя кастинг. Финалите в Рим ще бъдат от 2 до 13 сетпември. Този Световен шампионат по сценични изкуства е признат от Световния олимпийски комитет, както и в Италия отдавна вече правят национални първенства. Наградите са признати както все едно си станал световен шампион по даден спорт. Какво се случва? Състезават се различни категории - мъже и жени, възрастови групи, както и категории по подготвеност - A, B и Ц. Начинаещи, средно подготвени и професионалисти. Категориите са пеене, танци, балет, актьорско майсторство, цирково и акробатично изкуство и тази година за първи път има и инструменталисти, вече има и комплексен артист, който покрива две категории. Например пеене и танци. 30% от изпълнението му трябва да бъде в едната категория, това е важното. Отделно има и дуети от 3 до 5 малки групи и от 6 нагоре - големи групи. На 12 свършва Световното по сценични изкуства, обаче от 12 до 15 септември започват да се състезават само държавите. Всяка държава трябва да избере 16 изпълнителя или група, всяка държава си ги избира и те формират официалния национален отбор, който се състезава срещу другите национални отбори, които към момента са 36. След това се избира победител, който получава като награда турне във всичките тези 36 държави. Очакваме включване и на още две държави. Предимно се явяват по-млади хора, а не комерсиални вече известни изпълнители.

Успехът в музиката идва с много работа. Не е само до талант. Трябва си и късмет. За мен той е на първо място даже. След това идва работата и най-накрая таланта. Виждала съм не чак толкова талантливи хора, които работят с такъв хъс и желание и няма как да не успеят. В същото време съм виждала и такива, които имат страшен талант, но с мързела си си провалят кариерата. Талантът според мен изобщо не е най-важното нещо. Да, хубаво е да имаш талант, но после трябва да можеш да го развиеш. Това е изключително важно нещо. 

Смятам, че конкретно DARA има шанс да пробие на международната сцена. Тя е изключително интернационален артист. Има голям шанс да успее, просто трябва да е на правилното място в правилното време, това е. Мисля, че Саня Армутлиева е невероятен професионалист. Аз я познавам много добре, възхищавам й се и й го казвам. Със Саня и DARA като екип този пробив може да се случи, но няма да е лесно. Направихме няколко участия на DARA в италиански телевизии, като чуят България повечето набръчкват носовете, не ни познават, чудно и странно им е. Крайно време е да им покажем, че българите имат изключителен талант и желание да успеят, и, че те имат място на световната сцена. 

Днес всяка музикална компания и самият пазар търси артисти, които са цялостни. Такива, които могат да пишат, продуцират и могат да правят нещата си. Един интерпрератор, тоест само изпълнител не е интересен отдавна в световен мащаб. В България все още върви това нещо, но скоро няма да е така. Съвсем различно е, когато един артист участва в написването на песента си. 

Всяка аудитория е полезна. Всеки последовател е полезен за един артист от нашето време. Хубаво е да може едновременно да развие и българска и чуждестранна аудитория с песни на английски един изпълнител у нас, ако иска да е комплексен. Той трябва да си изясни след това за себе си къде иска да успее. Ако иска и на двете места трябва да пее и на български и на английски. Какъв е проблемът? Като пееш само на английски ти имаш голяма конкуренция. Когато пееш на български конкуренцията ти е по-малка, но и аудиторията ти също. Ако решиш да пееш на италиански или на френски трябва да пееш перфектно. Трябва да живееш там за да имаш такова произношение. Английският в Америка не е проблем да се пее, но в Англия е абсурд, там трябва да имаш британски акцент.

Много важно е и как промотираш музиката си. Иначе тя не достига до аудиторията. Ние в момента работим много в тази насока, защото това е най-важното нещо. Целият свят се променя.