Европа

Руски разузнавачи застреляха двама цивилни украинци

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руска разузнавателна и диверсионна група е застреляла двама души в украинско село по време на трансгранично нахлуване. Други най-малко трима са били убити при руски атаки в източната и южната част на страната.

През нощта Москва предприе атаки с дронове и ракети, насочени срещу гражданска и критична инфраструктура в множество райони на Украйна. Военновъздушните сили съобщиха в приложението за съобщения Telegram, че Кремъл е атакувал централната част на Полтавска област с две балистични ракети, изстреляни от балистичната ракетна система "Искандер", и три ракети земя-въздух над Донецка област в източната част на страната. На югоизток в Запорожка област губернаторът Юрий Малашко заяви, че при атака с дрон е бил ударен инфраструктурен обект. Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили четири от осемте изстреляни от Русия дрона през нощта. От своя страна във вечерното си обръщение президента на страната Володимир Зеленски благодари на всички, които подкрепят Украйна.

"Въпреки многобройните предизвикателства и препятствия Украйна успя да задържи международното внимание към нашата борба за независимост и да укрепи устойчивостта на страната ни. Светът обръща внимание на тези, които са издръжливи и смели. Благодарен съм на всички, които подкрепят Украйна, както и на тези, които се борят и работят за нашата страна", каза украинският президент Володимир Зеленски.

По-рано стана ясно, че служители на министерството на отбраната са се договорили с украинска оръжейна фирма да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минохвъргачки. Това съобщиха от Службата за сигурност на Украйна. На петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени от до 12 години затвор. Разследването датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди. Служителите на компанията е трябвало да преведат средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна. Стоките обаче така и не са доставени.