Европа

Стотици деца в Украйна изпитват говорни дефекти, заради страха от руските бомбардировки

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Войната в Украйна остави следа върху целия свят. Десетки градове бяха опустошени, а хиляди загубиха семействата си. Конфликтът обаче оказва най-голямо влияние върху най-малките. Стотици деца са получили говорни дефекти, заради страха, получен от руските бомбардировки. Такъв е и случаят на много деца от Херсон. По време на този конфликт града е нападнат - окупиран - и след това освободен. Децата, живеещи там, разказват как са се опитвали да се скрият под играчките си по време на ракетните атаки. Иван Розоха е едно от повече от дузина други деца, които посещават уроци по логопедична терапия.

Искам да ги помоля да спрат да унищожават Украйна.

Иван Розоха, жител на Херсон

Терапевти и психолози пък споделят, че все по-голям брой деца в областта се борят с този тип травми. Те допълват, че ги насърчава да изразяват себе си чрез изкуство. Войната започна на 24 февруари 2022 г. От тогава насам за няколкото хиляди деца, които все още живеят в Херсон, звуците на сирени за въздушно нападение и артилерия са често срещани. Въпреки опасността, някои все се придържат към това, което обичат. Пример за това е Кирило Цивилски, който казва, че футболът е неговият живот.

Обичам да тренирам, футболът е моят живот. Мечтата ми е приятелите ми да се върнат, войната да свърши и всички тези руснаци да си отидат вкъщи.

Кирило Цивилски, жител на Херсон

Според хуманитарната служба на ООН потвърденият брой цивилни е повече от 10 200, а броят на ранените е над 19 300. Краят на войната обаче, е все още далеч напред във времето.