Европа

Бионични протези дават втори шанс на украинци с ампутирани крайници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Когато Алексис Чолов губи дясната си ръка, докато служи близо до фронтовата линия в Източна Украйна, кариерата му на хирург приключва. Но благодарение на тази нова бионична ръка, той може да продължи да работи в сферата на здравеопазването. Сега е специалист по рехабилитация и помага на пациенти с ампутирани крайници.

За мен е по-лесно да работя с тези момчета и вярвам, че те чувстват истинска подкрепа от мен, както като лекар, така и като колега, защото съм минал по същия път.

Алексис Чолов – лекар

Бионичната ръка на Алексис е произведена от украински стартъп. Поради скок в търсенето на протези, компанията пуска 70 на сто от продуктите си на вътрешния пазар. Една бионична протеза струва около 7000 долара – достатъчно за покриване на производствените разходи.

С нейна помощ можете да правите неща, които не бихте могли с кука например. Като да боравите с малки предмети, да връзвате връзките на обувките си или да закопчеете якето си. Бионичната протеза е свързана изцяло със социализацията.

Богдан Диордица – мениджър стратегическо планиране в „Еспър Бионик“

Войната в Украйна доведе до огромна нужда от протези. Около 20 000 украинци са били ампутирани от началото й. Те могат да получат изкуствени крайници безплатно чрез системата на държавното здравеопазване.

Но е необходимо и допълнително финансиране, което често идва от благотворителни организации или рехабилитационни центрове.