Свят

САЩ, Канада и Австралия спряха финансирането на агенцията за палестинските бежанци

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ спряха финансирането на агенция на ООН, предоставяща помощ на палестинците, след твърдения, че 12 души от персонала й са участвали в атаката на Хамас на 7 октомври.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци предоставя помощ за населението на Газа. Нейният ръководител заяви, че обвиненията ще бъдат разследвани с нужната сериозност.

Австралия и Канада спряха финансирането си за агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Италия стана поредната страна, която спря финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци, след като Израел обвини няколко служители на агенцията в участие в нападението на Хамас на 7 октомври.

„Италианското правителство спря финансирането на UNRWA след жестокото нападение на Хамас на 7 октомври“, каза външният министър Антонио Таяни в X мрежата. "Съюзническите страни са взели подобно решение. Ние се ангажираме да предоставяме хуманитарна помощ на палестинското население, като същевременно защитаваме сигурността на Израел", добави той. Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че страната му ще се опита да попречи на агенцията да действа в Газа след войната. Кац добави, че ще се опита да събере подкрепа от САЩ, ЕС и други големи донори на агенцията.

Генералният секретар е ужасен от тази новина и поиска от г-н Лазарини да разследва тези твърдения и да гарантира, че всеки служител на агенцията, за когото се докаже, че е участвал или е бил замесен в атаката от 7 октомври, или в друга престъпна дейност, ще бъде незабавно освободен и подведен под наказателна отговорност.

Стефан Дюжарик – говорител на генералния секретар на ООН

Междувременно Израел обвини СЗО в тайна договорка с Хамас, твърдейки, че тя е пренебрегнала доказателства за „употреба за терористични цели“ на болници в ивицата Газа. Генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус заяви, че твърденията на Израел излагат персонала й в Газа на риск.

А докато военната офанзива на Израел срещу екстремистите в южна Газа продължават, хиляди палестинци напускат град Хан Юнис и бягат към Рафа, най-южно разположения град в анклава.

Министерството на здравеопазването на Газа твърди, че броят на жертвите е надхвърлил 26 000, а близо 65 000 са ранените.