Свят

Хиляди палестинци продължават да бягат от Хан Юнис

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди палестинци избягаха от южния град Хан Юнис в Газа, след като сраженията между бойците на Хамас и израелските сили се засилиха. Израелски танкове бяха забелязани на същия път, по който цели семейства, носещи вещите си, напускаха района. Виждаха се и хора, които се придвижваха пеша на запад, носейки със себе си всичко, което притежават.

Бягащите бяха натъпкани в един коридор. Израелската армия привикваше по високоговорители определени хора и ги фотографираше. Съобщиха, че тези хора са приличали на определени заподозрени, но впоследствие ги пуснаха.

Нафес Хазун, разселен от учебния център на ООН в Хан Юнис

Междувременно жителите на анклава изразиха разочарованието си от решението на върховния съд на ООН. Той реши Израел да направи всичко по силите си, за да предотврати смъртта, разрушенията и всякакви актове на геноцид в Газа, но не нареди на Тел Авив да прекрати военната си офанзива.

Международният съд трябваше поне да изиска незабавно прекратяване на огъня. За съжаление обаче това не се случи. Това ни накара да се почувстваме много разочаровани по този въпрос. Смятаме, че това решение се превърна в нещо като призив за продължаване на тази агресия

Ахмад Ал-Зинати, изселен от Хан Юнис

Решението се равняваше на съкрушителен упрек към военното поведение на Израел и допринесе за нарастващия международен натиск за спиране на почти 4-месечната офанзива. По време на този конфликт живота си загубиха повече от 26 000 палестинци, огромни части от Газа бяха унищожени и близо 85% от населението на анклава беше прогонено от домовете си.