Европа

Експерти за протестите в Германия: Кулминация на процеси, които се развиват от години

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Германия е в мащабна стачка на синдиката на машинистите, която започва днес и ще продължи до 29 януари. Транспортът в страната на практика ще бъде блокиран. Какво се случва и защо Германия се тресе от стачки и протести? Как нестабилността в Европа ще ни се отрази, в условия на две войни. Коментираме в студиото на „Добро утро, Европа“ с Меглена Плугчиева – бивш посланик на България в Берлин, а от германската столица включваме на живо журналистът Капка Тодорова.

 

„Стачката в железопътния сектор в Германия ще продължи шест дни. Тя е трета за месеца. Ще има объркване на трафика. Не мога да кажа, че одобрението към нея е голямо, още повече, че синдикатът на машинистите има доста високи искания за увеличение на заплатите с 550 евро за всеки работещ + 3000 евро бонус и по-малко работно време. А машинистите получаваха увеличение на заплащането след стачките през последните години и германските железници обясниха, че нямат възможност за нови такива“, коментира Капка Тодорова.

По нейните думи толерантността на германското общество към стачните действия започва да се изчерпва.

„Сега виждаме само кулминацията на процеси, които се развиват през последните години“, посочи Меглена Плугчиева.

Според нея една от причините за социалното напрежение е неумението на управляващата коалиция да се справя с възникналите кризи и игнорирането на реалността.

Разкритието за тайната среща между високопоставени политици от „Алтернатива на Германия“ и какво се е коментирало на нея показва колко опасен може да бъде възходът на тази партия, коментира още Капка Тодорова.

На тази среща се е обсъждало план за преосноваване на републиката, но най-вече план за депортация на германски граждани с чужд произход, добави тя.

„Протестите срещу крайната десница в Германия през изминалия уикенд показа зрелостта на гражданското общество, което се обяви масово и изключително силно срещу десния екстремизъм. Още на следващия ден изследване на обществото мнение показа, че доверието на „Алтернатива за Германия“ се понижава с 1.5%. Но това не бива да успокоява управляващите и това не заличава техните грешки“, каза Меглена Плугчиева.

 

Целия разговор вижте във видеото.