Европа

Недоволството на фермерите обхвана Румъния, Германия и Франция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Фермери и шофьори на камиони спират движението по пътищата в Румъния повече от седмица, искайки по-ниски данъци и компенсации за загубите, причинени от вноса на земеделски стоки от Украйна. В неделя заради мразовитото време в центъра на Букурещ бе излязъл само един ТИР, на чието ремарке бе качен трактор. В демонстрацията имаха разрешение да участват 5000 души с 200 машини.

В писмо до европейските институции в Брюксел румънските производители искат до 30 април да бъде създадена и приложена система, която да гарантира, че дестинацията за всички пратки украински продукти е идентифицирана преди влизане в ЕС. Освен това настояват да бъдат въведени прагове за внос на всяка селскостопанска стока от Украйна, която е предмет на търговия.

В Берлин фермери се присъединиха към активисти за климата и заявиха, че подкрепят екологичното, генно немодифицирано земеделие, но се нуждаят от реформи в сектора и справедливи цени.

Във Франция също бяха организирани протести на земеделски производители, които са недоволни от политиките на правителството за екологичен преход, които ги поставяли в неконкурентоспособно положение. Фермерите твърдят, че тези действия обричат родната продукция и карат хората да търсят вносни стоки.