Биз(д)нес

Киберексперт: Трябва да се покрият милион възможности за пробив. А на атакуващите им трябва една

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

“Романтичните измами не са нищо ново, дори за нашите ширини. Това е една тенденция, която става все по-напориста и все повече жертви биват подлъгани от тези измами.” Така експертът по киберсигурност и основател на CyberOne Кирил Григоров коментира последната вълна от фалшиви профили представящи се за български знаменитости. Целта на хората зад фалшивите профили е да извлекат парични средства, обещавайки на измамените лична среща или друг досег със съответната родна знаменитост.

Освен изкуствен интелект и автоматизирани средства за езиков превод, измамниците наблюдават профилът на жертвата в опит да установят дали тя е необвързана и дали би се поддала по-лесно на манипулация. 

“Много често хората зад тези фалшиви профили оперират извън България, но има случаи и на чужденци станали жертва на родни “романтични измами”. Неотдавна заможен пенсиониран военен в САЩ се оказа с блокирани средства по сметките след онлайн запознанство с българка. Има и фрапиращи случаи, когато жертвата освен загубата на сериозни парични средства изпада и в депресия и посяга на живота си”, споделя Григоров. 

За експертът по киберсигурност, последния хакерски пробив на свързана с русия група Midnight Blizzard не може да бъде категоризиран като голяма или малка победа за хакерите.

“Истината е, че подобен тип действия са асиметрични. Защитаващата страна трябва да покрие милиони възможности за пробив, докаро на атакуващата страна и трябва само една.”

Как основателят на CyberOne коментира новият център за киберотбрана у нас и има ли пренебрежение от традиционните типове войски към военните опериращи в света на нулите и единиците? Вижте повече във видеото.