Политика

Петков, Борисов и Пеевски се разбраха: Милиони за култура и киберсигурност

От Euronews България Euronews България

За десетки милиони лева още в бюджета се разбраха лидерите на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. В съвместно изявление Кирил Петков и Бойко Борисов съобщиха, че ще има повече пари за култура, за здраве и център за киберсигурност, предаде БГНЕС.

Всички търгове за лекарства ще имат двоен контрол, заяви Кирил Петков.

Започваме темата за модернизация в службите. Правим специален център за киберсигурност, за да имаме истинско противодействие на фалшивите новини и атаките в интернет, съобщи още Петков.

Бойко Борисов от своя страна уточни: Даваме рекорден бюджет в сферата на културата. Допълнителни 68 млн. лева за сценични изкуства, за музей и галерии.

Петков уточни, че има места, откъдето парите за култура ще бъдат взети.

Средства ще има и за Фонд „Стамболов“, който ще е насочен към българи, обучаващи се в топ университети по света, но реши да се върнат и реализират в България.

Съпредседателят на ПП-ДБ определи бъдещата Национална детската болница като приоритет и добави, че е крайно време тя да стане реалност.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че църкви, училища и спортни дружества вече няма да плащат скъп промишлен ток.

За да не страдат службите, осигурихме 30 млн. лева за киберсигурността, подчерта още Борисов.

“Всички искания за култура по всички сфери - театри, музеи, читалища, ще бъдат удовлетворени. За първи път има такъв бюджет за култура". Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след проведена работна среща с лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ Бойко Борисов и Кирил Петков.

Пеевски повтори думите на Борисов, че бюджетът за култура ще е рекорден.

По темата “Лукойл”, той коментира, че няма никакви различия, а по Конституцията тази седмица ще бъде ясно какво ще се коригира.

Относно думите на Станислав Балабанов от ИТН, че в петък няма да има пленарно заседание, защото ДПС ще имат коледно парти, Пеевски отговори: “Вижте графика на шоуто им, ако са ангажирани да ни забавляват, може и да имаме”.