България

Камиони и автобуси блокираха страната, Караджов не дава оставка

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9393316 Снимка: БГНЕС

Протестът на превозвачите блокира големите градове на България.

В столицата тежките машини се събраха на бул. „Цариградско шосе“. Превозвачите планираха блокади от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски“ със 150 камиона и 50 автобуса и да се насочат към Министерски съвет.

В Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всички входове на града. Протестиращи затрудняваха движението и по магистрала „Марица”, в района на граничен пункт „Капитан Андреево”. Периодично хората блокират платното в посока Хасково и така забавят трафика. В Бургас над 100 фирми разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”, които поеха на шествие в централната част награда. В Русе камионите направиха автошествие по международното шосе до граничния пункт "Дунав мост", придвижвайки се със скорост от 20 км в час, и обратно до изхода за София. Превозвачи от Стара Загора също протестирахa. Близо 30 автобуса преминаха с автошествие през част от града. Те ще протестират всеки ден до 18 май, когато ще спрат автобусните превози. Шествие на тирове и автобуси тръгна и от 88-и километър на АМ "Струма", след края й при км 97, протестиращите въртяха с надути клаксони по двете кръгови – под автомагистралата и това на Е-79.

От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря с тях. Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания - намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

 

Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания се организираха протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи

Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки. Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината ще доведат много фирми до фалити.

 

Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори. Ако исканията не бъдат изпълнени, има риск от фалити - на транспортни компании и автобусни превозвачи.

Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи

Регионалният министър Гроздан Караджов се срещна с протестиращите в Пловдив, като изрично заяви, че няма да подава оставка. Превозвачите уточниха, че вече искат оставката само на транспортния министър. Пред тях Караджов е обещал да се водят допълнителни разговори за отлагане на новите тол такси. Според регионалния министър засега той не предвижда отлагане на тол таксите, но бил "за" разговори.