България

Протест: Превозвачи блокират големите градове

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9366256 Снимка: БГНЕС

С блокиране на булеварди в София и големите градове се очаква да протече днешният национален протест на превозвачите в България

Очакват се демонстрации в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград. Протести ще има и на всички гранични пунктове в страната.

Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря по исканията им.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

 

Бяхме помолени да напуснем срещата, защото министър-председателят заяви, че в тази зала той ще определя правилата и той казва какво се случва и ако на нас не ни харесва това, можем да станем да си тръгнем. Ние това и направихме.

Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи

Премиерът Кирил Петков е отказал да бъде намален акцизът на горивата, позовавайки се на европейска директива, което обаче се оспорва от превозвачите, които цитират писмо от страна на Европейската комисия.

След това, в някои медии изтече запис, за който се твърди, че е от тази среща.

 

Наличието на запис от срещата с представители на превозвачите навежда на мисълта, че е търсен конфликт.

Отговор от МС

От правителствената пресслужба съобщиха още, че кабинетът ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ.

 

Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо те искат оставки като последните 3 месеца ние имахме ясни преговори и договорки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работил в автобусния транспорт, е сгрешен.

Николай Събев, министър на транспорта

Чрез публикация във Фейсбук, министърът на транспорта заяви: „В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас, и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на “държавна хранилка“ приключи“, написа Събев.

Междувременно таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор.

Няколко синдиката се събират днес на среща, за да обсъдят въпроса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата.

В края на миналия месец те вече излизаха на протест, както в столицата, така и в страната.

В началото на февруари регионалният министър Гроздан Караджов разпореди пълна ревизия на дейността на тол системата от създаването ѝ до 31 декември 2021 г. За одита той съобщи на среща именно с българските превозвачи, целта на която, според министерството, е да постави началото на дискусията с всички заинтересовани страни преди да се правят каквито и да е стъпки за промяна в обхвата и цените на тол системата.