Икономика

Енергиен експерт: Рафинерията трябва да се национализира, а не да се продава

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Петролът в България само ще си смени името. Няма да внасяме сорт „Юралс“ от Новорусийск, а същия сорт от Казахстан. Виждаме и първите доставки за януари от къде са, така че нищо няма да се промени. Цените по бензиностанциите няма да се повишат по никакъв начин.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

Нашето правителство не защитава нашите интереси, а тези на „Лукойл“. То трябваше да прибере този данък за свръхпечалба - над 2 млрд. за миналата година. Те не изпълниха закона, който сами внесоха в Народното събрание, което е престъпление. Ако имахме истинска прокуратура, тя трябваше да се самосезира и да го разследва това нещо, защото става въпрос за огромни пари. Същото стана и с „Газпром“, защо не събираме пари от там? Санкциите се заобикалят постоянно.

Европа е пропита от руски интереси. Австрия, която не ни пуска в Шенген, на една тяхна външна министърка Путин й беше кум на сватбата и танцуваше с нея. Когато играят големите пари много хора се огъват и започват да прибират. В Европа това нещо се преследва, в България това не се прави.

От изключително значение за България е да не допуснем евентуална продажба на рафинерията в Бургас. Тя трябва да бъде национална собственост. Ако тръгнат да я продават на азерската компания „Сокар“ това е изключителна заплаха за националната сигурност на България, защото те в момента ни доставят 40% от природния газ, а ние искаме и повече. Ако придобият и рафинерията ние ще паднем под някакво ново турско икономическо робство, тъй като азерите и турците са един народ. Рафинерията е златната кокошка на българския народ и просто трябва да си я вземем. Около 10 млрд. всяка година ще влизат в държавния бюджет, точно толкова, колкото не стигат на пенсионния фонд.

Вижте цялото интервю във видеото.