Свят

Представителят на Тайван в Брюксел: Европа трябва да застане твърдо зад нас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Едно от най-внимателно наблюдаваните геополитически събития на годината: президентските избори в Тайван доведоха на власт действащия вицепрезидент Уилям Лай. По време на предизборната кампания той се застъпи за по-тесни връзки с "демократичните партньори" в световен мащаб, като Европейския съюз.

Но Тайван е горещ картоф в Брюксел, който разделя държавите-членки – има страх от отмъщение от страна на Пекин, който смята Тайван за своя отцепила се провинция.

Според дипломатическия представител на Тайван в ЕС, Европа може да допринесе за по-голяма стабилност в региона, само ако се съюзи с Тайпе.

„Заставането на страната на Тайван е най-добрият начин за деескалация на напрежението в бъдеще, защото успокояването или отдалечеността само насърчават Пекин да ескалира ситуацията. Подкрепата за Тайван от ЕС и държавите членки не е само в интерес на Европа, но и на глобалната сигурност и просперитет“, казва Рой Чун Лий – ръководител на офиса на Тайпе в ЕС.

Търговските връзки между Тайван и ЕС бяха подобрени през 2022 г, но планът беше отменен в последния момент от страх да не бъде разгневен Пекин.

Въпреки това Тайван все още е 14-ят най-голям търговски партньор на Европа, а миналата година Тайван обяви, че ще построи завод за полупроводници в Германия.

Големи двустранни търговски споразумения с държавите-членки или на ниво ЕС, не изглеждат вероятни при новата администрация на острова.

„Имахме някои посещения на парламентарни делегации в Тайван... След това видяхме и някои по-предпазливи връзки на ниво министри. Дипломати отидоха в Тайван, за да разговарят с техните тайвански колеги. Тези по-малки като форма сътрудничества дават гаранция, че Европа инвестира в Тайван. Виждам съществени ползи и голям потенциал за по-тесни връзки между Европа и Тайван“, твърди Марейке Олберг – старши сътрудник в Германския фонд Маршал.

Официалната позиция на Съюза за Тайван е: „да“ на двустранните връзки, „не“ на политическото признаване. Балансиран и единен европейски подход, който подкрепя Тайван, но не отчуждава или дори провокира Пекин.

Постигането на правилния баланс ще бъде основен тест за азиатската стратегия на Европа, без значение кой е президент на самоуправляващия се остров.