Свят

Американски дипломати се срещнаха с лидерите на Тайван

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Съединените щати очакват приемственост в отношенията между Тайван и САЩ при новото тайванско правителство, а ангажиментът на САЩ към острова е непоклатим, заяви бивш високопоставен американски служител пред държавния глава на Тайван Цай Инг-вен.

Лай Чин-те от управляващата Демократическа прогресивна партия спечели президентските избори в събота, както се очакваше, и ще встъпи в длъжност на 20 май. Той се смята за поддръжник на независимостта на островната държава, която Китай смята за своя провинция.

Стивън Хадли, бивш съветник по националната сигурност на САЩ, и водената от него делегация, разговаряха и с Лай Чин-те.

 

Въпреки че Китай продължава да се натрапва в Тайван с военни и други дейности в „сивата зона“, Тайван е в състояние да се справи спокойно с всичко това и да работи заедно със Съединените щати и други международни партньори, които споделят същата философия – поддържане на статуквото на стабилност в Тайванския проток.

Лай Чин-те – избран за президент на Тайван 

Администрацията на Джо Байдън се опасява, че изборите, преходът и новото правителство ще доведат до ескалация на напрежението с Пекин, който оказва военен и икономически натиск върху Тайван, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

Китай яростно се противопоставя на всеки ход, който предполага официално признаване на Тайван, и се очаква посещението на САЩ да предизвика силно раздразнение в Пекин.

На 14 януари китайското външно министерство осъди държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за това, че е поздравил Лай за победата му.