Свят

Китай плаши с военна сила, ако Тайван поема курс към независимост

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кандидатът за президент на управляващата в Тайван Демократическа прогресивна партия Лай Чинте, известен като Уилям Лай, поиска от поддръжниците си да гласуват и да осигурят мнозинство на партията в парламента. Изборите в островната държава се следят с голям интерес в международен план поради потенциала за нарастващо военно напрежение с Пекин през Тайванския проток.

Ако президентът държеше волана на автомобила, парламентът щеше да бъде двигателят. Демократичната прогресивна партия трябва да има мнозинство в парламента, така че двигателят да работи на пълна мощност и Тайван да върви напред.

Лай Чинте – кандидат за президент на Демократическата прогресивна партия

Изборите изправят Лай срещу Хоу Юи от основната опозиционна Националистическа партия Гоминдан

Като цяло Хоу се смята за по-приятелски настроен към Китай от съперника си от Демократическата прогресивна партия.

Ако Лай Чинте бъде избран, Тайванския проток може да стане опасно място. Скъпи съграждани, искате ли Тайван да попадне във война?

Хоу Юи – кандидат за президент на националистическата партия Гоминдан

Ко Венцзе е третият кандидат за президент от по-малката Тайванска народна партия.

Китай предупреди Тайван, че армията му е във „висока бойна готовност“.

„Властите от Демократическата прогресивна партия харчат парите на тайванския народ, за да купуват оръжия от Съединените щати. Това не може да спре тенденцията за пълно обединение на родината и само ще тласне Тайван в опасна ситуация на война. Китайската освободителна армия остава в повишена готовност и ще предприеме всички мерки за разбиване на всички форми на сепаратистки заговори за независимост на Тайван“, заяви Жан Ксяоган – говорител на министерството на отбраната на Китай.

Тайван обяви, че ще закупи 66 изтребителя F-16V през следващите две години, а военновъздушните сили ще изпратят пилоти на обучение в САЩ, за да изградят бойната си мощ срещу големия съсед.

От 23.5 милиона граждани на Тайван, 19.5 милиона имат право на глас.