Свят

Жертва и ранени след атентат до Тел Авив

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Жена загина, а най-малко 12 души бяха ранени при терористично нападение с автомобили в град Раанана, на север от Тел Авив, съобщи полицията.

Арестувани са двама души, които са от окупирания от Израел град Хеброн на Западния бряг. Те са откраднали три различни автомобила и са се опитали да прегазят пешеходци с тях.

„Действахме професионално и решително, организирахме бързо преследване и отцепване на районите, успяхме да заловим втори нападател. Двамата извършители са роднини, жители на Хеброн на Западния бряг, пристигнали са в Израел незаконно“, информира Коби Шабтай – началник на полицията.

Израелските спасителни служби съобщиха, че парамедици са оказали първа помощ на 13 души в различни части на града.

С този терористичен акт, извършен от палестинци, конфликтът в Газа прехвърли ключовите 100 дни. На 101-я здравните власти в Газа, която е контролирана от Хамас, съобщиха за над 60 жертви на нови израелски удари.

Израелските сили са атакували в понеделник Хан Юнис и Рафа на юг, както и райони около град Газа. Според палестинската страна има десетки нови жертви, а общият им брой наближава 24 000.

От Хамас пък разпространиха видеозапис, в който трима израелски заложници призовават правителството да спре офанзивата в палестинската територия, за да бъдат освободени.

Съдбата на много израелски заложници вече е неизвестна, заяви говорител на въоръженото крило на Хамас Бригадите Изедин ал Касам и хвърли вината за това върху Израел. Смята се, че групировката държи в Газа още 132 пленници от първоначалните 250.