Свят

Израелските сили са извършили серия от удари по Хизбула в Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия съобщи, че нейни "изтребители са извършили серия от удари в Ливан".

В изявление на IDF се посочва, че сред поразените цели са били "терористична инфраструктура на Хизбула и оперативни командни центрове". Смята се, че ливанската шиитска групировка умишлено вгражда военната си инфраструктура в жилищни райони в Ливан, застрашавайки цивилното население.

 

През последните часове атакувахме военни цели на Хизбула в Ливан. Продължаваме да нанасяме щети на възможностите на организацията. В неделя двама израелски граждани бяха убити при атака с противотанкова ракета на цивилна къща в Кфар Ювал. Мира Аялон и нейният син Барак, да е благословена паметта им. Хизбула е терористична организация, която убива цивилни. Няма да позволим цивилни да бъдат наранени.

контраадм. Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана 

Смъртоносният удар близо до ливанско-израелската граница дойде в 100-я ден от конфликта между Израел и Хамас, който доведе до смъртта на над 24 000 палестинци, опустоши огромни части от ивицата Газа и прогони около 85% от населението й.

Хагари добави, че Израел няма да се „изтегли нито от Хан Юнис, нито откъдето и да било другаде.

А Хамас излъчи видео с трима разпознати израелски заложници, които призовават своето правителство да спре офанзивата в Газа, за да бъдат освободени всички държани там израелци.

Няма информация на коя дата е заснет записът. А по-рано говорителят на Ал Касам заяви, че съдбата на повечето заложници в Газа е неизвестна.

Израел заяви, че от взетите около 240 заложници от "Хамас" в Газа понастоящем са останали 132, като 25 са загинали в плен.

Междувременно Бригадите Ал Касам – военното крило на Хамас – публикуваха видеозапис, на който се вижда изстрелване на ракети към Израел. На самите ракети има банер с надпис „14 януари – 100 дни битка. Ашдод под обстрел. Имаме още!“

Според израелската армия около 9000 ракети са били изстреляни от ивицата Газа към Израел от 7 октомври насам.