Европа

Русия и Украйна подписаха две споразумения за износа на зърно

От Euronews България Euronews България

Русия и Украйна подписаха в Истанбул две споразумения с ООН и с Турция за износ на зърно през Черно море. Двата текста имат за цел да позволят на Украйна да възобнови доставките на зърнени култури за световните пазари, а на Русия да изнася зърнени храни и торове, като по този начин се слага край на безизходицата, която застрашаваше глобалната продоволствена сигурност.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че това е "сделка за света".

"Тя ще донесе облекчение на развиващите се страни, които са на ръба на фалита и на най-уязвимите хора на ръба на глада и ще помогне за стабилизиране на глобалните цени на храните, които достигнаха рекордни нива още преди войната. По-конкретно инициативата, която подписахме, проправя пътя за значителни обеми търговски износ на храни от трите ключови черноморски пристанища на Украйна – Одеса, Черноморск и Южни", каза още той.

Искрено се надявам, че стъпката, която предприехме в Истанбул в сътрудничество с останалите, ще допринесе за мира и ще се превърне в повратна точка. Без значение как ще завърши войната на терен. Мирът ще бъде достъпен само на масата за преговори.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Първите доставки може да бъдат направени още в следващите дни.

Споразуменията са за 4 месеца, но могат да бъдат подновявани. Първоначалният срок е изчислен, като се има предвид, че в силозите на украинските пристанища има между 20 и 25 милиона тона зърнени култури.

В Истанбул ще бъде създаден координационен и мониторингов център. Всички кораби, превозващи зърно, ще бъдат проверявани в Турция - искане на Москва, която иска гаранции, че корабите няма да бъдат използвани за доставка на оръжия за Украйна.

Двете страни се ангажират да не водят бойни действия по морските коридори за транспорт.